top of page
herfst blad.jpg

Heb jij moeite met loslaten?

In de herfst mogen we tijd nemen om naar binnen te keren. Om te voelen wat we nodig hebben, en wat we mogen loslaten.

 

Loslaten in vertrouwen. Zoals de natuur loslaat in het vertrouwen dat er ruimte ontstaat voor het nieuwe. 

Wist je dat we als mens het meeste in balans zijn wanneer we leven in harmonie met de natuur? Wanneer we het ritme van de seizoenen volgen. Zo zijn de herfst en de winter yin seizoenen, de lente en de zomer yang seizoenen. De natuur volgt een cyclus van groeien, bloeien, oogsten, loslaten.

 

Ook voor ons is het belangrijk om yin en yang af te wisselen. We kunnen niet altijd groeien en bloeien, er is ook tijd nodig voor rust en reflectie. De herfst is inmiddels in volle glorie. De bladeren aan de bomen kleuren langzamerhand steeds meer geel, oranje, bruin en rood. De bladeren vallen, de natuur laat los. 

 

Zelf mogen we in de herfst steeds meer naar binnen keren. Tijd nemen om bij onszelf te komen. Wanneer we naar binnen keren kunnen we voelen wat we nodig hebben en wat we mogen loslaten. Net zoals de natuur loslaat wat niet meer nodig is. De natuur heeft daar geen moeite mee.

Als mens kunnen we soms veel moeite hebben met loslaten van het oude. Zelfs wanneer we voelen en weten dat iets ons niet meer dient, en misschien zelfs tot last is.

Net als de natuur mogen ook wij loslaten - in het vertrouwen dat er ruimte ontstaat voor het nieuwe. Zoals na de winter altijd weer de lente komt. Het begin van een nieuwe cyclus. Juist door los te laten ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën en voor groei.


De Chinese Vijf elementenleer
De Chinese Vijf elementenleer gaat uit van het ritme van de seizoenen. Ieder seizoen is verbonden met een element (met de nazomer als extra seizoen). Ieder element is bovendien verbonden met een meridiaanpaar. Meridianen kunnen worden gezien als een soort kanalen waardoor levensenergie stroomt. Wanneer die energie niet optimaal stroomt kunnen er klachten ontstaan. 


De herfst is verbonden met het Metaal element en de Long en Dikke darm meridianen. Deze meridianen bevinden zich in het bovenlichaam : nek, schouders, borst en armen. De emotie die hier bij hoort - en die zich vast kan zetten in het borstgebied - is verdriet.

Wanneer het Metaal element uit balans is kunnen klachten ontstaan: 

 • Luchtwegklachten

 • Darmklachten

 • Huidklachten

 • Een lage weerstand

 • Moeite met contact met andere mensen (andere mensen trekken snel energie bij je weg)

 • Onverwerkt verdriet

 • Een gevoel van melancholie of depressie

 • Moeite hebben met loslaten

 • Laag gevoel van eigenwaarde

 • Pessimisme

 • Perfectionisme

 

Herken jij jezelf in bovenstaande klachten? Dan kan het zijn dat jouw Metaal element uit balans is. 

Let op: raadpleeg bij ernstige gezondheidsklachten een arts of therapeut!

Wil je meer weten over het Metaal element en zelf aan de slag met oefeningen en yogahoudingen die dit element in balans brengen?
 
Dan is de 'Yin special: herfst en Metaal element' iets voor jou.

herfst.jpg

Yin special: herfst en Metaal element

In deze yin special duiken we dieper in het Metaal element en de bijbehorende meridianen. De workshop bestaat uit twee delen: een deel theorie en een yin yoga les.

Let op: dit is een online les.  Alle praktische informatie vind je onder aan deze pagina

 

In het eerste deel  leer ik je meer over de Vijf elementenleer en specifiek het Metaal element. Waar staat het voor? Waardoor raakt het element uit balans? Wat kun je (zelf) doen om meer balans te ervaren?

 

Daarna geef ik een een yin yogales waarin je zelf mag gaan ervaren. Door middel van oefeningen en yin yoga houdingen laten we de Metaalenergie weer stromen. 

In de yin yogales besteed ik aandacht aan het bovenlichaam: nek, schouders, borst en armen. Hier bevinden zich de Long en Dikke darm meridianen. Door middel van milde stretches en myofascial release* (optioneel) worden deze meridianen gestimuleerd. Zo creëren we ruimte voor de energie van het Metaal element. Bovendien helpen de houdingen en oefeningen je om spanningen uit je nek en schouders loslaten.

 

* Tijdens de les kun je er voor kiezen (niet verplicht) om enkele houdingen te combineren met myofascial release technieken. Hierbij gebruik je (tennis)ballen om druk uit te oefenen op bepaalde plekken. Op die manier stimuleer je de doorbloeding, doorstroming en hydratatie van het bindweefsel nog meer. 

De yogahoudingen zijn voor iedereen geschikt, er zijn altijd aanpassingen mogelijk als een houding niet bij jouw lichaam past. Ervaring met yoga is niet nodig en je hoeft niet lenig te zijn. Blessures en/of zwangerschap graag vooraf doorgeven.

pexels-mikhail-nilov-6740740.jpg

Praktische info

Het is niet meer mogelijk om deze special live bij te wonen.

Je kunt nog wel de opname terugkijken. Ik stuur je dan z.s.m. een betaalverzoek en daarna ontvang je de link naar de opname. 

 

Kosten: € 20,00

Wat mag je klaarleggen voor de les?

- een yoga- of fitness mat (of andere zachte ondergrond)
- een meditatiekussen of bolster waar je prettig op kunt zitten
- een klein kussentje die je onder je hoofd kunt leggen
- een (fleece) deken

 

Optioneel: 
- 2 tennisballen of therapie ballen en een sok voor de myofascial release 
- pen en notitieboekje voor als je aantekeningen wil maken tijdens het theorie gedeelte 


Zorg dat je comfortabele kleding draagt en dat je een fijne en rustige plek creëert om de les te volgen. 

Wat mensen zeggen over mijn lessen:

Anoniem

"Bedankt voor deze inspirerende masterclass. De informatie die gegeven werd sprak me heel erg aan, de  yin yoga was heerlijk ontspannend. De combinatie tussen theorie en praktijk waren prettig, verhelderend ook.

 

Tijdens de Yin lessen (bij een andere yogastudio) wordt wel eens een en ander verteld over de elementen, maar summier, wat ook prima is. De theorie van deze masterclass gaf me nu een completer beeld, verduidelijkte dingen die verteld zijn tijdens de lessen. Heel inspirerend en boeiend, het gaf me het gevoel: ik wil meer informatie, geef me een boek, wat is er nog meer?! I

 

k had een vermoeiende week achter de rug en heb serieus getwijfeld of ik wel zou moeten gaan, pfff ik miste energie. De masterclass gaf me echter heel veel energie, heb me niet moe gevoeld en na die tijd ging ik ontspannen, mét energie, een rustig voldaan gevoel en een grote glimlach op mijn gezicht weer naar huis.

 

Stefanie, bedankt voor deze mooie energie en inspiratie die je me gegeven hebt!"

Rianne

Een echte aanrader. Ook voor mensen die onbekend zijn met yoga. Niks geen zweverig gedoe maar heerlijk ontspannen aan je lichaam werken

Jolanda

Fijne, no-nonsense yoga lessen, gefocust op ontspanning en het versoepelen en verzachten van je spieren ed. Na verloop van tijd merk je duidelijk dat je leniger en soepeler wordt.

 

Persoonlijk heeft het mij van het zes maandelijks spuiten voor mijn knie afgebracht, en van mijn pijnklachten, en dat terwijl ik geen kraakbeen meer heb in mijn knie!

 

Leuke groep 'gewone' nuchtere mensen en Stefanie is een fijne lerares. Geschikt dus ook voor als je bestaande klachten of "gebreken" hebt, ze houd daar rekening mee.

bottom of page