top of page

Veelgestelde vragen over yin yoga

​

Ik heb nog nooit (yin) yoga gedaan, kan ik mee doen met de les?

Ervaring met (yin) yoga is niet nodig. Omdat we heel rustig in de houdingen komen en er wat langer blijven, heb je alle tijd om aanpassingen te doen en te zoeken naar de juiste houding. In het begin kan het nog wat meer zoeken zijn, als je wil help ik je daar mee. Na een tijdje weet je beter wat bij jouw lichaam past en wat je kunt doen om de houding naar jouw lichaam aan te passen. 

​

Moet ik lenig zijn om aan (yin) yoga te kunnen doen?

Je hoeft absoluut niet lenig te zijn om mee te doen. De houdingen kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd en omdat ieder lichaam anders is, kan de houding er daarom voor iedereen ook anders uit zien. Je hoeft jezelf niet te vergelijken met een ander. Er zijn overigens veel mensen in de les die (ook) niet lenig zijn. Als je wat langer yin yoga beoefent, wordt je waarschijnlijk wel soepeler en leniger. Maar dat is niet het doel op zich. 

​

Ik heb een blessure, waar moet ik rekening mee houden tijdens de les?

Geef het a.u.b. voorafgaand aan de les aan mij door als je een blessure hebt. Als je onder behandeling bent van een arts of therapeut overleg dan of je (yin) yoga mag doen. Het is heel belangrijk om niet over je pijngrens je gaan. Een houding kan altijd worden aangepast, je kunt ook extra ondersteuning gebruiken. Ik help je daar graag bij. Ook kan ik je een andere houding geven als een bepaalde houding niet lukt. Veel mensen ervaren (na verloop van tijd) een verlichting van hun klachten door het beoefenen van yin yoga. â€‹

​

Ik ben zwanger, waar moet ik rekening mee houden tijdens de les?

Gefeliciteerd! Zolang je je goed voelt en je buik niet te veel in de weg zit, kun je yoga blijven doen. Het is wel extra belangrijk om goed op je grenzen te letten. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam het hormoon relaxine aan, wat zorgt voor verweking van je bindweefsel. Het is daarom verstandig om in de houdingen niet té veel rek op te zoeken, maar iets milder voor jezelf te zijn en als het nodig is eerder uit de houding te komen. Als je bepaalde klachten hebt, kunnen we altijd houdingen aanpassen. Houdingen die zorgen voor een twist in je lichaam kun je beter niet meer doen. Vanaf 16 weken zwangerschap wordt aangeraden om niet meer te lang op je rug te liggen, je kunt bij de eindontspanning dan op je linkerzij liggen. 

​

Ik ben pas geleden bevallen, mag ik (yin) yoga doen?

Als je je goed voelt, kun je na de bevalling weer voorzichtig gaan sporten. Het is aan te raden om eerst spierversterkende oefeningen te doen, voordat je met yin yoga start. Denk bijvoorbeeld aan postnatale yoga of een ander programma specifiek gericht op herstel na de zwangerschap. Wacht minstens 3 maanden voordat je weer yin yoga gaat doen. Daarna blijft het ook belangrijk om extra goed op je grenzen te letten. Zeker als je borstvoeding geeft, blijft het hormoon relaxine nog wat langer aanwezig in je lichaam, en wil je niet te veel rek op je bindweefsel opzoeken. Yin yoga kan helpen bij bekkenklachten na de bevalling. Ook kan het heel fijn zijn om yin yoga oefeningen voor de schouders te doen, omdat daar vaak veel spanning gaat zitten door het vasthouden en voeden van je kindje. Ook kan het natuurlijk heel fijn zijn om weer even een momentje voor jezelf te hebben! 

​

Ik heb psychische/psychiatrische klachten, waar moet ik rekening mee houden tijdens de les?

Ook bij mentale of psychische klachten is het fijn als je dit voorafgaand aan de les aan mij door geeft, zodat ik daar rekening mee kan houden. Overleg eventueel ook met je arts of therapeut als je onder behandeling bent. Over het algemeen zal (yin) yoga een positieve uitwerking hebben op je mentale en emotionele gesteldheid. Echter, door de release van spanning uit het bindweefsel kunnen er emoties loskomen tijdens of na een houding. Het is het fijnste als je dit kunt laten gebeuren en rustig door blijft ademen. Als je een heftige reactie ervaart tijdens een houding, mag je er altijd eerder uit komen. Probeer (extra) goed op je eigen grenzen te letten. 

​

Ik heb ademhalingsklachten, kan ik (yin) yoga doen?

Tijdens de yin yoga besteden we veel aandacht aan de ademhaling, door middel van adembewustwordingsoefeningen en (rustgevende) ademhalingsoefeningen. Als je ademhalingsproblemen hebt, kan het focussen op de ademhaling je een onrustig gevoel geven. Probeer dan de aandacht te verleggen naar je lichaam en naar het contact van je lichaam met de grond, zodat je je meer geaard voelt. Probeer je bewust te worden van fysieke spanningen en stel je voor dat je deze van je af laat glijden. Geef a.u.b. voorafgaand aan de les aan mij door dat je ademhalingsklachten hebt, zodat ik daar rekening mee kan houden. 

​

Ik heb last van hypermobiliteit, waar moet ik rekening mee houden tijdens de les?

Eén van de effecten van yin yoga is het soepeler en mobieler worden van het bindweefsel. Als je last hebt van hypermobiliteit wil je niet (nog) meer ruimte in het bindweefsel creëren. Toch ervaren veel mensen met hypermobiliteit verlichting van hun klachten door het beoefenen van yin yoga. Dat komt omdat de rek op het bindweefsel er voor zorgt dat het bindweefsel beter gehydrateerd wordt. Daardoor wordt de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen verbetert. Afhankelijk van wat je nodig hebt, worden er extra cellen aangemaakt in het bindweefsel die zorgen voor soepelheid óf stevigheid. Het is wel belangrijk om extra goed op je grenzen te letten: wat milder voor jezelf zijn en wat minder rek opzoeken in de houdingen. Daarnaast is het ook belangrijk om spierversterkende oefeningen te doen. 

​

Heb je een vraag die hier niet bij staat of wil je jouw persoonlijke situatie met mij bespreken?

Neem dan a.u.b. contact met me op! 

​

​

bottom of page