top of page
Image by Joshua Fuller

Winter XL yin yoga 

Loslaten en naar binnen keren 

De winter is aangebroken, het ultieme yin seizoen

Na de herfst waarin de yin-energie toenam en de natuur heeft losgelaten wat het niet meer nodig heeft, is nu alle essentie teruggetrokken in de kern. De natuur is in de winter in totale rust en de yin energie overheerst. Het is het einde van een cyclus en tegelijkertijd een nieuw begin. Het is een periode van rust en herstel in afwachting van de lente.

De winter is daarom een goede periode voor reflectie, naar binnen keren en plannen maken voor de toekomst.

De tijd nemen voor rust en herstel, tijd om te bezinnen en te dromen.

In de TCM is de winter verbonden met het Waterelement en de Blaas en Nier meridianen. De energie van het Waterelement zorgt voor daadkracht. Water zoekt daadkrachtig en vastberaden zijn weg en is tegelijkertijd soepel en meegaand. Kan makkelijk om obstakels heen stromen, met de stroom van het leven meebewegen. Maar ook rust nemen op het moment dat het nodig is.

De emotie angst is verbonden met het Waterelement. Angst kan leiden tot het gevoel overspoeld te raken en het kan je weerhouden om de dingen te doen die je zou willen doen.

Het Waterelement en de meridianen van Blaas en Nier staan symbool voor ons aanpassingsvermogen, wilskracht en zachtheid. Go with the flow...

 

Balans in het Waterelement zorgt voor:

  • Overgave en vertrouwen

  • Doorzettingsvermogen en wilskracht

  • Aanpassingsvermogen: soepel met de stroom van het leven kunnen meebewegen

  • Een gezonde ambitie

  • Wijsheid

  • Openheid

XL yin yoga 

In deze winter XL yin yoga les werken we met houdingen die de Blaas en Nier meridianen stimuleren, waardoor blokkades worden opgeheven en de balans kan terugkeren. Door milde stretches toe te passen en langere tijd in de houding te blijven, ontstaat er ruimte en een betere stroming van energie in de meridianen. We sluiten de les af met een heerlijke yoga nidra. Yoga nidra zorgt voor diepe ontspanning van het lichaam en geeft je de mogelijkheid om een nieuwe intentie te plaatsen.

De yogahoudingen zijn voor iedereen geschikt, er zijn altijd aanpassingen mogelijk als een houding niet bij jouw lichaam past. Ervaring met yoga is niet nodig en je hoeft niet lenig te zijn.

 

De Vijfelementen teer  

De Vijfelementen theorie komt vanuit de Traditional Chinese Medicine (TCM). Alles binnen de natuur en in de mens wordt ingedeeld in één van de vijf elementen. Denk aan seizoenen, het moment van de dag, kleuren, emoties, smaken, organen, zintuigen, etc. Leven volgens de Vijfelementen is leven volgens de natuur en de seizoenen.

De natuur volgt een cyclisch proces van groeien, bloeien, oogsten, verteren, rust. Als mens staan we tegenwoordig vaak ver van de natuur, maar kunnen we meer in balans zijn als we ook het ritme van de natuur volgen.

Elk element heeft bepaalde kenmerken en karakteristieken. Een element kan in jou als persoon van nature sterker of minder sterk vertegenwoordigt zijn. Wanneer een element te sterk of juist te zwak is kan dit klachten geven, zowel of lichamelijk als op emotioneel niveau.

PRAKTISCHE INFO:

Datum en tijd: zondag 20 december 11.00 - 12.30 uur

Locatie: Beatrixpark 26a Winterswijk (yogastudio Mariebo)

Kosten: € 17,50 (via betaalverzoek)

Draag makkelijke kleding | yogamatten en benodigdheden zijn aanwezig 

bottom of page