top of page

De nazomer en het Aarde element


De Vijf Elementen leer - het Aarde element


Het Aarde element hoort bij de nazomer. De nazomer is een overgangsperiode: de overgang van de zomer naar de herfst. We merken dat de dagen al weer wat korter worden, de kleuren veranderen. Het is de oogstperiode, alles wat groeide en bloeide in de zomer kan nu worden geoogst.


De Chinese Vijf elementenleer gaat uit van het ritme van de natuur. Ieder element is gekoppeld aan een seizoen en kent bepaalde kenmerken en karakteristieken. Een disbalans in een element kan zorgen voor fysieke, emotionele en mentale klachten. Gelukkig zijn er een aantal - vaak eenvoudige - dingen die je kunt doen om het element te verzorgen en meer in balans te komen.


Vijf Elementen Theorie

De Vijf Elemententheorie komt vanuit de Traditional Chinese Medicine (TCM). Volgens deze theorie kan alles binnen de natuur en in de mens worden ingedeeld in één van de vijf elementen: Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Denk aan seizoenen, het moment van de dag, kleuren, emoties, smaken, organen, zintuigen, etc. Leven volgens de Vijfelementen is leven volgens het ritme van de natuur en de seizoenen.


De natuur volgt een cyclisch proces van zaaien, groeien, bloeien, oogsten, verteren, rust. Als mens staan we tegenwoordig vaak ver van de natuur, maar kunnen we meer in balans zijn wanneer we ook het ritme van de natuur volgen.


Het Aarde element

Het Aarde element is niet alleen verbonden met de nazomer maar ook met de laatste 10-18 dagen van alle andere seizoenen. Het Aarde element zorgt daarmee voor een vloeiende overgang tussen de seizoenen. De energie van het ene seizoen neemt af, keert naar binnen en keert terug om naar het volgende seizoen te gaan. Het is alsof de natuur haar adem in houdt. Alles keert terug naar de Aarde; de Aarde neemt op, trekt naar binnen, verwerkt. Het Aarde element staat daarom symbool voor transformatie.


Overige functies van het Aarde element zijn:


o Het symboliseert verbinding en evenwicht

o Het staat synoniem voor geborgenheid, medeleven en generositeit

o Het Aarde element zorgt voor voeding, ontwikkeling (fysiek + mentaal), inzicht en verstand

o Geeft een gevoel van geborgenheid

o Helpt bij concentratie

o Absorptie van voeding

o Speelt een rol in onze immuniteit


Maag en Milt

De Maag en Milt meridianen zijn verbonden met het Aarde element. Deze meridianen staan symbool voor verbinding, evenwicht en transformatie.


Het voedsel dat we tot ons nemen komt in de maag terecht en wordt daar al deels opgenomen en klaargemaakt voor verdere vertering in de darmen. Het is het startpunt voor de aanmaak van Qi (levensenergie).


De Milt is belangrijk in het gezond houden van ons bloed en de spieren. In de TCM valt de alvleesklier ook onder de Miltenergie.


Maag en Milt werken samen in de transformatie en transportatie van energie door ons lichaam. Het verwerken van voeding in de breedste zin van het woord: niet alleen eten maar ook informatie verwerken en zorgen voor inzicht en ideeënvorming.


Balans in het Aarde element

Elk element heeft bepaalde kenmerken en karakteristieken. Een element kan in jou van nature sterker of minder sterk vertegenwoordigt zijn. Wanneer een element te sterk of juist te zwak is kan dit klachten geven, zowel of lichamelijk als op emotioneel niveau.


Het Aarde element zorgt o.a. voor transformatie, transportatie, concentratie, absorptie, immuniteit, vertering, voeding, metabolisme, ideeënvorming en aandacht.


Wanneer het Aarde element in jou in balans is dan:


o Voel je je geaard

o Voel je je thuis in jezelf

o Ben je vrijgevig

o Kun je helder denken

o Ben je zorgzaam en kun je geven aan anderen


Disbalans en klachten

Bij een disbalans in het Aarde element kunnen er klachten ontstaan, zowel op fysiek niveau als op mentaal of emotioneel niveau. Denk bij lichamelijke klachten aan klachten die horen bij de Maag en Milt:


o Spijsverteringsproblemen, maagklachten, misselijkheid

o Tandvleesproblemen

o Zwaar gevoel, zwaarlijvigheid

o Voedselallergie

o Onregelmatige menstruatie

o Gebrek aan eetlust/te veel eten

o Spierproblemen

o Zware, vermoeide ledematen

o Reumatische klachten

o Waterretentie


Emotionele of mentale klachten hebben veelal te maken met de emotie die bij het Aarde element hoort: piekeren en overbezorgdheid. Maar ook niet kunnen aarden, moeite hebben met ontvangen/te veel geven, nervositeit, troebele gedachten, bemoeizuchtig zijn, last hebben van obsessies en dogmatisch denken kunnen een teken zijn van een disbalans.


Oorzaken van een disbalans in het Aarde element zijn o.a. te veel zitten, overwerk, te veel denkwerk, piekeren en langdurig in vochtige omgeving verblijven. Op het gebied van voeding zijn er ook factoren die bijdragen aan een disbalans: te veel koude voedingsmiddelen, te snel eten, te laat eten (na 19 uur), ongezonde voeding, slechte (trans)vetten, veel zuivel en te veel zoet eten hebben een negatief effect op het Aarde element.


Hoe breng je het Aarde element in balans?

Als je jezelf herkent in bovenstaande klachten, dan wil je natuurlijk graag weten wat je hier aan kunt doen. Naast het bezoeken van een TCM therapeut/acupuncturist, die je heel goed kan helpen in jouw specifieke situatie, zijn er ook algemene tips die je zelf kunt toepassen:


Yin yoga

Yin yoga zorgt voor ruimte in het lichaam, hydratatie van het fascia (bindweefsel) en daarmee voor een betere doorstroming van Qi (energie) door de meridianen. Om het Aarde element te versterken, werk je met de Maag en Milt meridianen. De Maag meridiaan loopt langs de hele voorkant van het lichaam, over de keel, de buik, de heupbuigers en voorkant van de benen. De Miltmeridiaan loopt aan de binnenkant van de benen en de voorkant van de romp.


Houdingen die deze gebieden stretchen zorgen voor meer ruimte en betere doorstroming van de meridianen waardoor blokkades worden opgeheven. Ook kun je gebruik maken van houdingen waarin je wat meer het contact met de grond opzoekt en dat bewust ervaart, zodat je je gegrond voelt.


Voeding

Volgens de TCM zorgt het eten van gele/oranje voeding voor het verzorgen van het Aarde element. Denk bijvoorbeeld aan pompoen, abrikoos, wortel, bataat. Voeding die letterlijk uit de aarde komt (knolgewassen) versterken de Aarde energie. Ook voeding die van nature zoet smaakt is gunstig voor het Aarde element. Toegevoegde suikers en kunstmatige zoetstoffen kosten het lichaam veel energie en zijn daarom niet aan te bevelen.


Verder is het volgens de TCM heel belangrijk om niet te koud en niet te veel rauw te eten. Je kunt je de maag voorstellen als een grote pan op het vuur, wanneer daar veel koud eten bij komt, kost het (te) veel energie om de hele pan weer op te warmen.

Neem voldoende tijd om te eten, eet met aandacht en kauw goed zodat het eten niet in te grote stukken in de maag terecht komt.


Get grounded

Om het Aarde element te ondersteunen kun je veel tijd doorbrengen in de natuur en zorgen voor een direct contact tussen je lichaam en de aarde. Bijvoorbeeld door op blote voeten te wandelen of met je handen in de aarde te werken. Beweging is sowieso voor alle elementen gunstig. Een (zelf)massage – met name van je voeten of je buik – kan ook helpen om je meer gegrond te voelen.


Neem de tijd

Neem tijd voor jezelf, om even helemaal los te komen van je werk en/of zorgtaken. Neem regelmatig even een pauze en besteed je aandacht aan één ding tegelijk (niet multitasken). Je hersenen hebben regelmatig echte rust nodig, zorg voor een goede balans tussen deze rust en voldoende mentale voeding. Probeer ook om niet te blijven piekeren maar neem beslissingen zodat je verder kunt. Het is goed om zorgzaam te zijn, maar overbezorgdheid helpt niemand verder. Zorg dat geven en nemen in balans is.


Leven volgens het ritme van de natuur en de seizoenen

De natuur volgt een cyclisch proces. De natuur is niet altijd in bloei, je kunt - in principe - niet het hele jaar door frambozen oogsten, om maar eens wat te noemen. Wij verwachten dat wel vaak van onszelf. Dat we altijd 'aan' staan, altijd groeien en bloeien. Terwijl het zo gezond is om ook periodes van rust en reflectie in te plannen. Zodat we kunnen terugkijken op wat we gedaan hebben en ons kunnen afvragen of we tevreden zijn met de oogst en door kunnen gaan op dezelfde weg of dat we onze koers moeten bijstellen.


Bovenstaande tips en adviezen kunnen je helpen om meer in balans te komen en het Metaalelement in jou te voeden en versterken. Bij (heftige) klachten kan het zinvol zijn om hulp te zoeken bij een (TCM) therapeut.


121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page