top of page

De herfst en het Metaalelement

Herken je het gevoel van melancholie dat veel mensen ervaren in de herfst, als de bladeren van de bomen vallen? Net zoals de natuur loslaat wat het niet meer nodig heeft, is de herfst ook voor ons mensen een periode om te reflecteren en los te laten. De Chinese Vijf elementen leer gaat uit van het ritme van de natuur. Ieder element is gekoppeld aan een seizoen en kent bepaalde kenmerken en karakteristieken. Een disbalans in een element kan zorgen voor fysieke, emotionele en mentale klachten. Gelukkig zijn er een aantal - vaak eenvoudige - dingen die je kunt doen om het element te verzorgen en meer in balans te komen.


Vijf Elementen Theorie

De Vijf Elemententheorie komt vanuit de Traditional Chinese Medicine (TCM). Volgens deze theorie kan alles binnen de natuur en in de mens worden ingedeeld in één van de vijf elementen: Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Denk aan seizoenen, het moment van de dag, kleuren, emoties, smaken, organen, zintuigen, etc. Leven volgens de Vijfelementen is leven volgens het ritme van de natuur en de seizoenen.

De natuur volgt een cyclisch proces van zaaien, groeien, bloeien, oogsten, verteren, rust. Als mens staan we tegenwoordig vaak ver van de natuur, maar kunnen we meer in balans zijn wanneer we ook het ritme van de natuur volgen.


Het Metaalelement

Het Metaalelement hoort bij de herfst. Na de zomer waarin de yang-energie overheerst, neemt in de herfst de yin-energie weer toe. Yin staat voor rust en kalmte, naar binnen keren. De herfst is hiermee een voorbereiding op de totale rust van de natuur in de winter.

In de herfst vallen de bladeren van de bomen. De natuur laat los wat het niet meer nodig heeft. Kun jij loslaten wat jou niet meer dient en wat je meer energie kost dan oplevert? Ben jij tevreden met de oogst, leg je de focus op wat je hebt en wat je hebt bereikt en kun je daar van genieten? Of kijk je vooral naar wat je niet hebt of wat niet gelukt is?

Sommige mensen voelen een sterk gevoel van melancholie in de herfst. De emotie verdriet is verbonden met het Metaalelement. Verdriet wordt als een onwenselijke emotie beschouwt, maar het uitgangspunt van de elementenleer is dat alle emoties er mogen zijn. Pas op het moment dat je een emotie niet kunt toestaan, niet kunt verwerken wordt de emotie ziekmakend.


Long en Dikke darm

De Long- en Dikke Darmmeridiaan zijn verbonden met het Metaalelement. Deze meridianen staan symbool voor de communicatie tussen binnen en buiten. Het contact met je omgeving en je kunnen verbinden met de mensen om je heen.


Balans in het Metaalelement

Elk element heeft bepaalde kenmerken en karakteristieken. Een element kan in jou van nature sterker of minder sterk vertegenwoordigt zijn. Wanneer een element te sterk of juist te zwak is kan dit klachten geven, zowel of lichamelijk als op emotioneel niveau.

Het Metaalelement zorgt o.a. voor ademhaling, voeding, vocale expressie en immuniteit (weerstand). Het zorgt ervoor dat je kunt onderscheiden en analyseren. Dat je kunt zien wat je hebt bereikt en daarvan kunt genieten. Dat je kunt voelen dat het goed genoeg is wat je hebt gedaan en wie je bent. Wanneer het Metaalelement in jou in balans is dan:

· Heb je een goede weerstand (zowel tegen ziekten als tegen energieën van anderen)

· Kun je loslaten wat jou niet meer dient

· Kun je genieten van wat je wel hebt en wat je hebt bereikt

· Ervaar je zelfvertrouwen en optimisme

· Versterk je het zelf genezend vermogen


Disbalans en klachten

Bij een disbalans in het Metaalelement kunnen er klachten ontstaan, zowel op fysiek niveau als op mentaal of emotioneel niveau. Denk bij lichamelijke klachten aan klachten die horen bij de Long en Dikke darm: allergieën, hooikoorts, chronische verkoudheid, darmklachten zoals diarree of verstopping, buikpijn, spastische darm, huidklachten zoals eczeem, acne, een droge huid en klachten die te maken hebben met het immuunsysteem zoals een lage weerstand.


Emotionele of mentale klachten hebben vaak te maken met perfectionisme, streng zijn voor jezelf en dogmatisch zijn. Niet open staan voor nieuwe ideeën. Pessimisme of een negatieve kijk op het leven. Verdriet, melancholie of zelfs depressie. Maar ook eenzaamheid of sociaal teruggetrokken zijn, een slechte energetische weerstand (mensen trekken snel energie bij jou weg). Daarnaast kan moeite hebben met loslaten en afscheid nemen, zowel van mensen als van spullen ook horen bij een disbalans in Metaal.


Een disbalans in het Metaalelement kan bijvoorbeeld ontstaan door onverwerkt verdriet of op een ongezonde manier omgaan met verdriet. Ook een voorovergebogen houding, een zittende levensstijl en roken hebben een ongunstige invloed.


Hoe breng je het Metaalelement in balans?

Als je jezelf herkent in bovenstaande klachten, dan wil je natuurlijk graag weten wat je hier aan kunt doen. Naast het bezoeken van een TCM therapeut/acupuncturist, die je heel goed kan helpen in jouw specifieke situatie, zijn er ook algemene tips die je zelf kunt toepassen:


Ademhaling

Omdat het Metaalelement verbonden is met de Longen, is de ademhaling één van de belangrijkste manieren om het Metaalelement te versterken. Zorg voor een goede ademhaling en adem via de neus zodat de lucht die je inademend gefilterd en verwarmd wordt. Ook de uitademing is heel belangrijk, omdat je hiermee afvalstoffen uitscheidt. De ademhaling kan belemmert worden door een voorovergebogen houding, zorg dus voor een goede rechte houding zodat er ruimte is in het borstgebied om te ademen.


Yin yoga

Yin yoga zorgt voor ruimte in het lichaam en voor een betere doorstroming van Qi (energie) door de meridianen. Om het Houtelement te versterken, werk je met de Lever en Galblaas meridianen. De Lever meridiaan loopt aan de binnenkant van de benen en over de voorkant van de romp. De Galblaas meridiaan loopt over het hoofd en langs de hele zijkant van het lichaam. Houdingen die deze gebieden stretchen zorgen voor meer ruimte en betere doorstroming van de meridianen waardoor blokkades worden opgeheven.


Voeding

Volgens de TCM zorgt het eten van witte voeding zoals bloemkool, asperges, pastinaak, witte kool, uien, rijst, etc. voor het verzorgen van het Metaalelement. Ook scherpe, pikante voeding zoals rode peper, radijs, prei, etc. is goed om dit element te versterken. Te veel scherpe en verwarmende voeding is dan weer niet goed, dus overdrijf het niet. Het eten van zuivel (slijmvormend) en koud, rauw eten wordt over het algemeen afgeraden volgens de TCM.


Sociale contacten en me-time

Het Metaalelement symboliseert de uitwisseling tussen jou en je omgeving. Sociale relaties en verbinding aan gaan met mensen is gezond en voor de mens heel belangrijk. Toch is het ook belangrijk om voldoende me-time in te plannen. Zorg dus voor een goede balans hierin.


Opruimen en loslaten

Opruimen is een goede oefening in loslaten. Bovendien zorgt een opgeruimde omgeving vaak ook voor rust in je hoofd. Train je onderscheidend vermogen en neem afscheid van spullen die je niet (meer) nodig hebt. Opruimen kun je ook toepassen op projecten die je hebt lopen, alle onafgeronde zaken waarmee je in je hoofd druk bent. Opschrijven kan hier heel verhelderend werken. Creëer overzicht en laat los wat jou niet meer dient. Het kan zelfs zo zijn dat je tot inzicht komt dat je beter afscheid kunt nemen van bepaalde mensen of situaties.


Leven volgens het ritme van de natuur en de seizoenen

De natuur volgt een cyclisch proces. De natuur is niet altijd in bloei, je kunt - in principe - niet het hele jaar door frambozen oogsten, om maar eens wat te noemen. Wij verwachten dat wel vaak van onszelf. Dat we altijd 'aan' staan, altijd groeien en bloeien. Terwijl het zo gezond is om ook periodes van rust en reflectie in te plannen. Zodat we kunnen terugkijken op wat we gedaan hebben en ons kunnen afvragen of we tevreden zijn met de oogst en door kunnen gaan op dezelfde weg of dat we onze koers moeten bijstellen.


Bovenstaande tips en adviezen kunnen je helpen om meer in balans te komen en het Metaalelement in jou te voeden en versterken. Bij (heftige) klachten kan het zinvol zijn om hulp te zoeken bij een (TCM) therapeut.

125 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page