top of page

Hoe kies je een goede yogamat?


Door de Corona maatregelen is het momenteel verplicht om je eigen yogamat mee te nemen naar de yogales. Heb je nog geen mat en weet je niet waar je op moet letten als je een matje koopt? De keuze voor een yogamat is een hele persoonlijke, maar ik heb een paar dingen voor je op een rijtje gezet waar je op kunt letten:

  • Dikte: bij yin yoga doe je vrijwel alle houdingen zittend of liggend. Het kan daarom fijn zijn, zeker als je wat fysieke klachten hebt, om een wat dikkere mat te kiezen (> 6 mm). Ook kun je natuurlijk een dun matje nemen en daar een dikke handdoek of deken over heen leggen.

  • Grip: heb je bij yin yoga niet nodig. Als je ook actieve vormen van yoga wil doen is dit wel belangrijk om op te letten.

  • Afmeting: de meeste yogamatten hebben een standaard afmeting met een lengte van 180 cm. Ben je heel lang? Dan kun je een extra lange mat kiezen. De breedte is meestal ongeveer 60 cm, dit is prima maar het kan fijn zijn om een iets bredere mat te hebben. Die matten zijn vaak dan wel iets duurder.  

  • Materiaal: het materiaal van je yogamatje heeft o.a. invloed op de grip, de slijtvastheid en hoe goed je de mat kunt schoonmaken. Ik vind dit heel persoonlijk. Als je de mat niet zo veel gebruikt en niet te veel geld wilt uitgeven, dan maakt het niet zoveel uit (ook omdat je voor yin yoga geen goede grip nodig hebt). Vind je het belangrijk dat je yogamat geen giftige stoffen bevat? Dan kun je kiezen voor een mat van natuurrubber of een ecologische mat. Op www.ecoyogi.com kun je ecologische matten vinden in allerlei prijscategoriën. 

  • Budget: wat is je budget? Je hebt yogamatten voor een klein bedrag bij bijv. de Action. Ook zijn er matten te koop van € 100 of zelfs nog meer. Het hoeft echt niet duur te zijn, maar afhankelijk van je voorkeuren voor bijv. dikte, afmeting en materiaal kan het zijn dat je wat duurder uit bent. De matten van Manduka PRO zijn behoorlijk duur, maar qua kwaliteit heel goed en ze geven levenslange garantie. Wil je gewoon eens proberen of yoga überhaupt iets voor je is? Dan kun je prima een goedkope mat kopen bij een budgetwinkel. Omdat er op dit moment veel vraag is naar sportartikelen kan het zijn dat de prijzen hoger zijn dan normaal en dat de voorraad beperkt is. 

Naast een matje heb je voor yin yoga ook wat kussens nodig. Als je het al hebt (of zou willen aanschaffen) kun je een yogabolster meenemen naar de les. Maar dat is niet perse nodig, je kunt ook een aantal kussentjes van de bank mee nemen. Ook heb ik in mijn lessen al hele creatieve oplossingen voorbij zien komen, zoals een voedingskussen, een stevig kussen van de loungeset, een slaapzak in hoes, etc. Je hoeft echt niet allerlei dure, speciale yogakussens te kopen. Dan nog een laatste tip: je kunt beter iets te veel meenemen dan te weinig! 

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page