top of page

De lente en het Houtelement

Het is lente! De periode waarin de natuur weer tot leven komt, het begin van een nieuwe cyclus van groei. Na de winter - een periode van naar binnen keren en reflectie - is het nu tijd om je plannen uit te voeren en je dromen om te zetten in actie.


De Chinese Vijf elementen leer gaat uit van het ritme van de natuur. Ieder element is gekoppeld aan een seizoen en kent bepaalde kenmerken en karakteristieken. Een disbalans in een element kan zorgen voor fysieke, emotionele en mentale klachten. Gelukkig zijn er een aantal - vaak eenvoudige - dingen die je kunt doen om het element te verzorgen en meer in balans te komen.


Vijf Elementen Theorie

De Vijf Elemententheorie komt vanuit de Traditional Chinese Medicine (TCM). Volgens deze theorie kan alles binnen de natuur en in de mens worden ingedeeld in één van de vijf elementen: Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Denk aan seizoenen, het moment van de dag, kleuren, emoties, smaken, organen, zintuigen, etc. Leven volgens de Vijfelementen is leven volgens het ritme van de natuur en de seizoenen.

De natuur volgt een cyclisch proces van zaaien, groeien, bloeien, oogsten, verteren, rust. Als mens staan we tegenwoordig vaak ver van de natuur, maar kunnen we meer in balans zijn wanneer we ook het ritme van de natuur volgen.


Het Houtelement

Het Houtelement is verbonden aan de lente. Na de winter waarin de yin energie op een hoogtepunt was, de natuur volledig tot rust kwam en alles zich terugtrok in de kern, is nu een periode aangebroken van groei en ontwikkeling. De yang-energie neemt weer toe. De natuur komt weer tot leven, alles gaat groeien. Misschien herken je het ook wel bij jezelf. Na een periode van reflectie en voelen wat goed voor je is in de winter, is de lente de beste tijd om je plannen naar buiten te brengen en uit te voeren. Zodra de lente aanbreekt krijg je weer zin om dingen te ondernemen, om nieuwe plannen uit te voeren.


Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat je juist heel druk bent, maar voor je gevoel niet met de juiste dingen. Als je je eigen doelen niet helder hebt, het niet lukt om je plannen om te zetten in actie of wanneer je besluiteloos bent, kan dat een teken zijn van een disbalans in het Houtelement.

De emoties woede en frustratie zijn verbonden met het Houtelement. Zoals voor elke emotie geldt dat je er op een gezonde manier mee om moet gaan en te veel woede of woede die niet geuit worden kan dan ook ziekmakend zijn.


Galblaas en Lever

De Galblaas- en Levermeridiaan zijn verbonden met het Houtelement. Deze meridianen staan symbool voor groei en ontwikkeling, voor het maken van plannen en nemen van beslissingen.


Balans in het Houtelement

Elk element heeft bepaalde kenmerken en karakteristieken. Een element kan in jou van nature sterker of minder sterk vertegenwoordigt zijn. Wanneer een element te sterk of juist te zwak is kan dit klachten geven, zowel of lichamelijk als op emotioneel niveau.

Het Houtelement zorgt o.a. voor groei, ontwikkeling, ontgiften en voor gezonde en soepele spieren, pezen en gewrichten. Op mentaal en emotioneel vlak zorgt het voor Wanneer het Houtelement in jou in balans is dan:

· Ervaar je compassie en empathie

· Ben je besluitvaardig

· Kun je grenzen aangeven

· Heb je het vermogen om te plannen

· Ben je flexibel, zowel fysiek als mentaal

· Ben je creatief


Disbalans en klachten

Bij een disbalans in het Houtelement kunnen er klachten ontstaan, zowel op fysiek niveau als op mentaal of emotioneel niveau. Denk bij lichamelijke klachten aan klachten die horen bij de Lever en Galblaas: vermoeidheid, pijn of stijfheid in spieren, pezen, ligamenten en gewrichten, hoofdpijn, menstruatieklachten/PMS, een slechte vetvertering en problemen met de ontgifting. Ook kun je last hebben van hooikoorts.

Emotionele of mentale klachten hebben vaak te maken met de emotie woede, denk aan snel boos worden, een kort lontje hebben, cynisch of gefrustreerd zijn. Ook kan een disbalans leiden tot inflexibiliteit, niet alleen fysiek maar ook in doen en denken: star of rigide zijn, niet om kunnen gaan met veranderende situaties. Daarnaast kan het zijn dat je gemakkelijk ontmoedigd ben, niet gedisciplineerd of helemaal geen zin om dingen te ondernemen.


Een disbalans in het Houtelement kan bijvoorbeeld ontstaan door onverwerkte woede of op een ongezonde manier omgaan met woede. Ook een te druk en stressvol leven en een overbelasting van toxische stoffen in je voedingspatroon of omgeving hebben een negatieve invloed op het Houtelement.


Hoe breng je het Houtelement in balans?

Als je jezelf herkent in bovenstaande klachten, dan wil je natuurlijk graag weten wat je hier aan kunt doen. Naast het bezoeken van een TCM therapeut/acupuncturist, die je heel goed kan helpen in jouw specifieke situatie, zijn er ook algemene tips die je zelf kunt toepassen:


Yin yoga

Yin yoga zorgt voor ruimte in het lichaam en voor een betere doorstroming van Qi (energie) door de meridianen. Om het Houtelement te versterken, werk je met de Lever en Galblaas meridianen. De Lever meridiaan loopt aan de binnenkant van de benen en over de voorkant van de romp. De Galblaas meridiaan loopt over het hoofd en langs de hele zijkant van het lichaam. Houdingen die deze gebieden stretchen zorgen voor meer ruimte en betere doorstroming van de meridianen waardoor blokkades worden opgeheven.


Voeding

Volgens de TCM zorgt het eten van groene voeding zoals met name groene bladgroenten die rijk zijn aan chlorofyl voor het verzorgen van het Houtelement. Kiemgroenten waarin als het ware 'groeikracht' zit, zijn heel goed voor het Houtelement. Ook zure voeding zoals citroen, zuurkool en augurken is goed om dit element te versterken. Het eten van zuivel (slijmvormend) en koud, rauw eten wordt over het algemeen afgeraden volgens de TCM. Om de Lever niet te veel te belasten wordt het drinken van alcohol en koffie en het eten van bespoten en sterk bewerkte voeding afgeraden.


Beweging

Hout heeft beweging nodig. Net zoals de natuur in de lente weer in beweging komt in de vorm van knoppen die uitkomen, planten die groeien, etc. hebben wij als mensen ook beweging nodig. Beweging zorgt er letterlijk en figuurlijk voor dat je in actie komt. Ook is beweging noodzakelijk voor het afvoeren van afvalstoffen uit je lymfesysteem. Het fijnste is het natuurlijk om buiten in de natuur te bewegen! Wanneer het Houtelement in jou uit balans is en je weinig energie hebt, kies dan voor hele milde vormen van beweging. En het belangrijkste: doe iets wat je leuk vind en zorg dat je niet over je eigen grenzen gaat.


Woede uiten

De emotie woede hoort bij het Houtelement. Woede is geen 'slechte' emotie, het mooie er aan is dat het je er toe kan zetten om beslissingen te nemen en in actie te komen. Het is wel belangrijk om op een gezonde manier met emoties om te gaan. Veel mensen hebben moeite met het uiten van hun woede. Het kan heel goed zijn om hier mee aan de slag te gaan en bijvoorbeeld je woede te uiten door op een boksbal te slaan of ergens waar niemand je kan horen eens heel hard te schreeuwen. Het lucht vast op!


Leven volgens het ritme van de natuur en de seizoenen

De natuur volgt een cyclisch proces. De natuur is niet altijd in bloei, je kunt - in principe - niet het hele jaar door frambozen oogsten, om maar eens wat te noemen. Wij verwachten dat wel vaak van onszelf. Dat we altijd 'aan' staan, altijd groeien en bloeien. Terwijl het zo gezond is om ook periodes van rust en reflectie in te plannen. Als je in de winter de tijd hebt genomen om naar binnen te keren en echt stil te staan bij wat je zelf wilt, dan zou je in de lente je plannen kunnen maken en uitvoeren, zodat je in de (na)zomer kunt oogsten!


Bovenstaande tips en adviezen kunnen je helpen om meer in balans te komen en het Houtelement in jou te voeden en versterken. Bij (heftige) klachten kan het zinvol zijn om hulp te zoeken bij een (TCM) therapeut.


627 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page