top of page

5 tips om thuis te kunnen ontspannen in de (online) yogales

Op dit moment zit Nederland in een strenge lockdown. Yogastudio's zijn gesloten. Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis en ook scholen zitten dicht. Veel yogastudio's of yogadocenten bieden online lessen aan, zo ook ik. Door veel mensen wordt dit enorm gewaardeerd, ze vinden het prettig dat hun wekelijkse momentje van ontspanning - met hun eigen vertrouwde docent - op deze manier toch door kan gaan. Er zijn ook mensen die thuis geen rust kunnen vinden en daarom geen online les willen volgen. Ik begrijp dat helemaal en ik heb er zeker ook geen oordeel over!


Het zijn vaak de jonge vrouwen met kleine kinderen die thuis lastig ontspanning kunnen vinden. Vooral nu de kinderen thuis zijn, je ze misschien zelf les moet geven en tussendoor moet je zelf ook nog werken en het huishouden runnen. Een haast onmogelijke combinatie. Als de kinderen dan 's avonds eindelijk in bed liggen en het huis weer een beetje aan kant is, plof je helemaal uitgeteld op de bank. En ik snap dat, echt! En toch weet ik - uit eigen ervaring - dat je juist wanneer je er eigenlijk geen tijd voor hebt, tijd voor jezelf moet maken. Hoe ga je dit anders allemaal volhouden op de langere termijn?


Ik denk dat het momenteel harder nodig is dan ooit tevoren, om tijd voor jezelf vrij te maken en momenten van rust en ontspanning in te plannen. In dit artikel geef ik je daarom mijn tips om thuis te kunnen genieten van een yogales op afstand. Sommige tips liggen misschien voor de hand, maar toch denk ik dat je deze (liefdevolle) reminder nodig hebt.


1. Plan de tijd voor jezelf in

Plan dagelijkse en wekelijkse momenten in die je vrij houd voor jezelf en zet dit in je agenda. Voordat je dag of week zich weer vult met allerlei activiteiten die je voor een ander doet. Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je (op termijn) niet meer goed voor anderen zorgen. Komt het moment van de online les je niet goed uit, zorg dan dat je wel alvast een ander moment inplant waarop je de les gaat doen!

2. Weet dat je recht hebt op me-time

Ik weet dat ontzettend veel vrouwen (mannen wellicht ook) het lastig vinden om een moment voor zichzelf te claimen. Maar wat is er mis mee om je even terug te trekken? Om de boel even aan je partner over te laten, of een oppas te vragen zodat jij tijd hebt voor jezelf. Zelfzorg is cruciaal in tijden zoals deze en écht geen overbodige luxe. Zoek een plekje in huis, desnoods in een slaapkamer, waar je je even kunt terugtrekken. Laat het huishouden gewoon even een uurtje liggen. Of stuur de rest van het gezin even naar buiten voor een frisse neus.


3. Accepteer dat de situatie niet ideaal is

In een yogastudio of -ruimte is het relatief makkelijk om te ontspannen. Je stelt je er op in, je bent even weg van alle dagelijkse beslommeringen. Er zijn geen of weinig geluiden die je kunnen afleiden. Thuis heb je die geluiden vaak wel of je voelt een soort onrust omdat er nog zoveel huishoudelijke taken op je liggen te wachten. Accepteer dat dit nu de situatie is. Het is misschien niet ideaal maar je kunt je self-care niet uitstellen totdat de situatie wel weer ideaal is. Als je kunt accepteren dat de situatie nu zo is, scheelt je dat een hele hoop weerstand en frustratie.


4. Zie de afleidingen als een uitdaging

Die ontspanning en rust in jezelf die je ervaart tijdens een yogales kun je - met veel oefenen - ook op andere plekken ervaren. Is dat niet uiteindelijk ook je doel? Het dagelijkse leven kent vele afleidingen. Het is de vraag of jij je door die afleidingen laat leiden. Iedere keer dat je bij jezelf opmerkt dat je bent afgeleid kom je opnieuw terug naar het moment, door bijvoorbeeld weer op je ademhaling te focussen. Tijdens een (online) yogales help ik je hier iedere keer weer aan herinneren.


5. Tijd of prioriteit?

Wees eens eerlijk naar jezelf. Heb je écht geen tijd om een uurtje yoga te doen? Hoeveel tijd spendeer je eigenlijk op je telefoon of tablet? Als je moe of gespannen bent, verval je vaak in vluchtgedrag. Je weet wel dat je eigenlijk niet geholpen bent met scrollen maar toch doe je het. Dat is ook helemaal niet gek, dus neem het jezelf niet kwalijk. Maar weet dat je wel een keuze hebt. Ik weet dat de drempel groot kan zijn om juist datgene te gaan doen waarvan je weet dat het goed voor je is. Ik heb die momenten zelf ook regelmatig. En iedere keer dat ik het toch doe, weet ik weer dat het zoveel fijner is. Maak van jezelf, van je fysieke en mentale gezondheid prioriteit. Dat ben je echt waard.


Wanneer ga jij een online yogales doen? Is deze stap (nog) te groot, maak dan eens een lijstje van dingen die je fijn vind om te doen die weinig tijd kosten. Denk bijvoorbeeld aan: een wandeling maken, in bad gaan, een korte meditatie, iets creatiefs, muziek luisteren. En zorg dat je elke dag tenminste één moment tijd voor jezelf maakt.


Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt, laat het me gerust weten als je vragen hebt of tegen andere dingen aan loopt!


219 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page