RESTORATIVE YOGA HELPT JE OM JE BETER IN JE VEL TE VOELEN, MAAR OOK KALMER IN JE GEEST
Restorative yoga is een relatief nieuwe en relatief onbekende stroming binnen de yoga. Het is een vorm van yoga die fysiek heel mild is en waarbij je lichaam volledig mag ontspannen, in tegenstelling tot de dynamische vormen van yoga die vooral gericht zijn op kracht, lenigheid en balans. Om die ontspanning te bereiken gebruik je diverse yogaprops zoals kussens, dekens, een riem, blokken, bolster, etc. Als je bekend bent met yin yoga, ben je misschien al gewend om props te gebruiken, maar bij restorative yoga gaat het nog een stapje verder. Waar je bij yin yoga op zoek gaat naar een stretch in het bindweefsel, zoek je bij restorative yoga juist naar een manier om jezelf op zo'n manier te ondersteunen dat je lichaam volledig kan ontspannen in de houding. Je blijft dan ook (nog) langer in één houding. Ook hierin verschilt restorative yoga van actieve vormen van yoga, zoals power, vinyasa of ashtanga yoga waarbij je op het ritme van de ademhaling dynamisch in en uit de houdingen beweegt.
De houdingen binnen restorative yoga lijken vaak wel op houdingen uit andere vormen van yoga. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van vooroverbuigingen, achteroverbuigingen en twists. De houdingen hebben daardoor ook fysieke voordelen zoals bijvoorbeeld het openen van de borst (longen) of het loslaten van spanning in de onderrug.
Restorative yoga is een goede manier om de body-mind connectie te versterken. Je leert te luisteren naar de signalen die lichaam geeft. Als je luistert wat je lichaam te vertellen heeft wanneer het fluistert (subtiele signalen geeft), is de kans kleiner dat je lichaam het nodig vind om te schreeuwen (en er dus ernstigere gezondheidsklachten ontstaan).
Ook wanneer je al te maken hebt met gezondheidsklachten, bijvoorbeeld stressgerelateerde klachten zoals burn out, maar ook door een ongeluk of blessure, dan kan restorative yoga je helpen om te herstellen.
Restorative yoga is een yogavorm die voor iedereen geschikt is, ongeacht je fysieke conditie. Je gaat op zoek naar de ondersteuning die ervoor zorgt dat jij fysiek kunt ontspannen in de houding. Ondanks dat het fysiek dus geen uitdagende yoga is, wordt restorative yoga wel eens de moeilijkste vorm van yoga genoemd. De moeilijkheid zit hem vooral in het tot rust brengen van de geest. In restorative yoga hoef je even helemaal niets. Hoe vaak komt het nog voor dat je even helemaal niets hoeft? Dat je de volledige stilte opzoekt? Dit is iets wat we soms zelfs helemaal verleerd zijn. In een wereld waar continue prikkels op ons afkomen, en we vaak ook zelf die prikkels steeds opzoeken als afleiding.
Op het moment dat je lichaam tot rust komt en volledig mag ontspannen, merk je waarschijnlijk op hoe druk het in je hoofd is. Dat je gedachten alle kanten op gaan. Toch is ook dit iets wat je kunt 'trainen'. Het meditatieve aspect van restorative yoga is iets wat je veel kan brengen. En hoe fijn zou het zijn om te mediteren in een houding waarin je lichaam volledig is ontspannen? Voor veel mensen in het zitten in kleermakerszit op een meditatiekussen namelijk al moeilijk genoeg. Wanneer je lichaam volledig ontspannen is kun je aan de slag gaan met het kalmeren van de geest.
Gail Boorstein Grossman maakt in haar boek 'Restorative yoga for life' een mooie vergelijking. Je geest is net als een jonge puppy die getraind moet worden om stil te zitten. De eerste keer dat je dit oefent kan de puppy misschien twee seconden stil zitten voordat hij weer dolenthousiast in het rond gaat rennen. Zo is het ook met de gedachten in je hoofd. Iedere keer zeg je dan opnieuw tegen de pup dat hij stil moet zitten. En elke keer zal dit iets langer duren. Net zoals je in de opvoeding van een puppy eindeloos veel geduld nodig zult hebben, heb je dat ook nodig bij het tot rust brengen van je hoofd. Veel mensen denken de eerste keer dat ze proberen te mediteren dat het niets voor hen is omdat ze te druk zijn in hun hoofd. Maar wanneer je het dan meteen opgeeft zul je het nooit leren. Want je hoofd komt niet vanzelf tot rust. Je kunt hier aan werken en dan zal het uiteindelijk steeds makkelijker gaan. Je mag tijdens het oefenen dan ook heel mild voor jezelf zijn en veel geduld hebben. Net zoals je dat zou hebben bij het trainen van een puppy. Denk de volgende keer maar eens aan dit voorbeeld, dan kun je vast om jezelf lachen en het eindeloos opnieuw proberen zonder oordeel over jezelf. Want zeg nou zelf, hoe kun je boos worden op een enthousiaste puppy?!
Commentaires