top of page
Foto van schrijverStefanie Langenbarg

Leren luisteren naar de signalen van je lichaam

Wat doe jij als je hoofdpijn hebt of moe bent? Neem je rust, ben je even extra lief voor jezelf? Of neem je een paracetamol en ga je door? Wanneer je hierin echt eerlijk bent naar jezelf, moet je misschien toegeven dat je regelmatig over je eigen grenzen gaat. Ontzettend veel mensen belanden hierdoor uiteindelijk zelfs in een burn-out. Je bent dan volledig opgebrand en wordt gedwongen om rust te nemen en keuzes te maken.

Als je door je lichaam wordt geremd in de dingen die je zou willen doen of waarvan je denkt dat je ze moet doen, dan krijgen mensen vaak negatieve gedachten over hun eigen lichaam. Je kunt het gevoel hebben dat je lichaam je in de steek laat, beperkt in je doen en laten. Ook deze gedachten geven stress en helpen je uiteindelijk nog verder van ontspanning vandaan. Tijd om deze vicieuze cirkel te doorbreken.


Leren luisteren naar de signalen van je lichaam

Helaas doet je lichaam niet altijd wat jij wil. Maar kun je geloven dat je lichaam doet wat het kan? Het is er niet op uit om jou dwars te zitten of je tegen te werken. Het lichaam probeert altijd het beste van de situatie te maken. De situatie is alleen niet altijd optimaal. Wanneer je leert luisteren naar je lichaam, echt gaat voelen wat je nodig hebt dan kun je weer gaan samenwerken met je lijf. Kun je dankbaar zijn voor de signalen die je lijf je geeft? Kun je vertrouwen in je lijf? Op het zelfherstellend vermogen van je lichaam?


Hoe kun je ervoor zorgen dat je in verbinding komt met je lijf?

Luisteren naar je lichaam, hoe doe je dat dan? Het begint met hier even heel bewust de tijd voor te nemen. Als je een willekeurig iemand vraagt hoe het gaat is het antwoord meestal "ja goed, druk". Tijd voor onszelf? Tijd waarin je even helemaal niets hoeft en je gewoon lekker kunt lummelen? Die tijd is vaak schaars. Met als gevolg dat we niet de tijd nemen om even stil te staan om naar ons lichaam te 'luisteren'. Als er nooit geluisterd wordt naar de subtiele signalen van ons lichaam, dan zal je lijf uiteindelijk vanzelf gaan 'schreeuwen'. We krijgen allerlei lichamelijke klachten of lopen zelfs door totdat we er letterlijk bij neervallen. Je krijgt een burn-out en kunt voor langere tijd helemaal niets meer.

Je kunt en hoeft je niet de hele dag bewust te zijn. Maar wanneer je regelmatig even een moment neemt, dan zal je merken dat het je steeds gemakkelijker af gaat. Neem gedurende de dag een aantal keer de tijd om even 'bij jezelf in te checken'. Onderstaande oefening kan je daarbij helpen. Naarmate je dit vaker gedaan hebt, zal je merken dat je dit steeds makkelijker kunt. Ook op plekken of momenten dat het druk om je heen is.

Oefening om in contact te komen met je lichaam.

Ga comfortabel zitten of liggen op een rustige plek en zorg dat je niet gestoord kunt worden. Sluit je ogen. Adem een aantal keer diep in en uit via je neus. Breng dan eerst de aandacht naar de ruimte om je heen, de geluiden, geluiden van buiten. Welke geuren ruik je, hoe is de temperatuur? Neem het waar (zonder te kijken).


Keer dan je aandacht naar binnen, naar je lichaam. Laat je aandacht door je lichaam dwalen en merk op wat je tegenkomt. Welke delen van je lichaam vragen je aandacht? Waar voel je spanning of onrust? Geef die delen dan één voor één je aandacht. Liefdevolle aandacht, zonder oordeel, zonder dat je iets hoeft te verklaren of veranderen. Het enige dat je hoeft te doen is blijven ademen. Neem hier alle tijd voor die je nodig hebt. Na een tijdje observeer je weer die plekken in je lichaam, voel hoe het daar nu aanvoelt en of er iets verandert is. Adem nog 3x rustig in en uit. Wordt je dan weer bewust van de ruimte om je heen en kom langzaam terug met je aandacht. Het kan fijn zijn om wat zachte bewegingen te maken of je lijf even los te schudden.


Er wordt vaak gezegd dat wat je aandacht geeft groeit, dus wil je misschien juist geen aandacht geven aan moeilijke gevoelens of pijnlijke plekken. Maar soms is het tegenovergestelde ook waar. Wat aandacht nodig heeft, komt tot rust zodra het die aandacht krijgt.


Hoe is het gegaan? In het begin is deze oefening misschien heel lastig. Veroordeel jezelf niet als het niet meteen lukt om dit contact te voelen. Naarmate je vaker oefent, zal het vast beter gaan. Dan kun je steeds makkelijker gedurende de dag momenten vinden om 'even bij jezelf in te checken' om echt te voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page